Saletar Earth Station

Vikas M Gore


 

Pages at this level:

Up
Saletar Earth Station
MINDS Towner Gardens

Child Pages:

Saletar Satellite Earth Station

Completion:  1994
Client:  Singapore Telecommunications
Area:  4,535 sq m

Located on the Shore of Seletar Reservoir, the Station is the third and largest of similar facilities for Singapore Telecoms and was designed to play the additional role of a showcase for potential clients and for educational visits.  The facility primarily accommodates equipment and a a handful of permanent staff.

The long sandstone wall visually defines the public and restricted zones of the building.  On the front at the ground floor is the lobby with a public terrace and holding area on the upper floor.  These spaces are naturally ventilated taking advantage of the breeze and views of Seletar Reservoir.  The restricted areas include a large air conditioned equipment area and staff areas as well as extensive mechanical and electrical back-up equipment rooms on the ground floor.

Vertical circulation elements, stairs and lift, are picked out in a strong yellow.  The blue gantry which sails above the roof expresses the building's connection with the sky but also has a very practical use.  It accommodates microwave dishes.  The angle in plan of the gantry and the building itself is prompted by the then required orientation of microwave and satellite dishes.




 Site Vikas M Gore.
Opinions expressed here may not represent the those of DP Architects or the consultant teams.
For problems or questions regarding this site contact vikas@singnet.com.sg
Last updated: 01/29/05.